Baktérie, kamaráti či nepriatelia?

Baktérie, kamaráti či nepriatelia?

Baktérie patria medzi tzv. mikroorganizmy, z čoho vyplýva, že sú to organizmy veľmi malé a voľným okom neviditeľné. Sú to jednobunkové organizmy (ich telo tvorí iba jedna jediná bunka), na ktorých skúmanie je nutný mikroskop, ktorý je schopný priblížiť pozorovanú časť prostredia natoľko, že sú vidieť aj tieto maličké organizmy. Baktérie sú totiž veľké priemerne len niekoľko mikrometrov (tisícin milimetra). To tiež vysvetľuje, prečo sa dlho o baktériách nevedelo a choroby boli spájané s hnevom bohov, s duchmi a pod. Sú to organizmy, s ktorými sa stretávame na každom kroku, nemôžeme sa im vyhnúť, sú najrozšírenejšou skupinou organizmov na svete. Nosíme si ich tiež neustále so sebou vo vlastnom tele a na ňom.

 

Baktérie - významné objavy

 

Prvým objavom baktériísa môže pýšiť holandský vedec 
Antoni van Leeuwenhoek, ktorý až v roku 1676 skonštruoval mikroskop a vďaka nemu mohol pozorovať baktérie a iné mikroorganizmy ako napr. prvoky. Od tohto objavu začali vedci a lekári chápať, čo stojí za mnohými chorobami, hnisavými ranami a smrťou pacientov po operáciách, pôrodoch atď. Tak či tak, účinná liečba baktérií - antibiotiká - bola objavená až v roku 1928. Išlo o antibiotikum penicilín, ktorý sir Alexander Fleming objavil náhodou, 
ide totiž o látku produkovanú plesňou Penicillium notatum. Tá mu vyrástla na miske, na ktorej pestoval baktérie a tie boli veľmi rýchlo zahubené. Čistý penicilín sa podarilo vyrobiť až v štyridsiatych rokoch minulého storočia a vo veľkom bol produkovaný počas druhej svetovej vojny. Penicilínom boli vtedy liečení vojaci a mnohým z nich to vtedy zachránilo život. Toto antibiotikum sa produkuje vo veľkom množstve dodnes, aj keď máme stále nové a nové látky, ktoré sú účinnejšie ako penicilín, ktorý nie je schopný zabiť všetky druhy baktérií. Zároveň je na neho čím ďalej tým viac baktérií zvyknutých a toto antibiotikum ich dnes už nie je schopné zabiť, aj keď na začiatku používania si s nimi poradilo ľahko. Penicilín však dodnes zostáva jedným z najbezpečnejších antibiotík používaných bez problémov aj u malých detí. Sir Alexander Fleming spolu s ďalšími vedcami za jeho objav a prípravu v čistej forme dostali Nobelovu cenu.

 

Baktérie - výskyt

Baktérie sú všade okolo nás. Odhaduje sa, že v jednom grame pôdy žije asi 40 miliónov baktérií, vo vode a vzduchu je ich menej. Záleží to od druhu baktérie - rôzne druhy sú rôzne odolné, majú rôzne nároky na okolité podmienky. Sú baktérie, ktoré sú schopné prežiť vo vysokých či veľmi nízkych teplotách, vo vysokom tlaku, veľmi slanej vode atď. Existujú baktérie, ktoré žijú v prostredí okolo nás, bez toho aby sme o tom vedeli, bez toho, aby nám zasahovali do života. Ďalej máme baktérie, ktoré žijú na našom tele a tvoria tzv. mikroflóru na koži, sliznici tráviaceho traktu (predovšetkým hrubého čreva) na pošvovej sliznici atď. Sú to baktérie, ktoré využívajú prostredie, ktoré im môžeme ponúknuť, či živiny z čreva, ale zároveň nám poskytujú účinnú ochranu pred inými baktériami, a to tými patogénnymi (schopnými vyvolať ochorenie). 
Zaberajú im totiž miesto a choroboplodné baktérie tu majú sťažené uchytenie. Baktérie sú tiež hojne využívané v priemysle - vytvárajú kvasnými procesmi (fermentáciou) charakteristickú chuť syrov, sójovej omáčky, nakladaných uhoriek, kyslej kapusty, octu, vína, jogurtov atď. Používajú sa tiež na produkciu acetónu alebo enzýmov používaných v pracích práškoch. V medicíne sa používajú upravené baktérie, ktoré produkujú ľudský inzulín, iné hormóny, protilátky a iné látky používané na liečbu mnohých ľudí na svete.

 

Baktérie - význam

 

Baktérie teda nie sú iba tými zlými malými organizmami, ktoré nevidíme, ale sú schopné nás zabiť. Tých, ktoré vyvolávajú ochorenia u ľudí, je v podstate oveľa menej ako tých neškodných či užitočných. Sú to jedny z prvých organizmov, ktoré sa na zemi objavili a prežívajú dodnes, ba neustále sa vyvíjajú. Sú schopné zabiť tak zložitého a neporovnateľne väčšieho aj 
silnejšieho protivníka ako je človek, kôň, slon. 

Zároveň by sme bez nich prišli o mnoho dobrých jedál, produktov i liekov. Niet sa teda čomu čudovať, že po dlhé stáročia vyvolávajú ohnivé diskusie medzi vedcami i širokou verejnosťou, že sú študované a neprestávajú ľudí fascinovať.

POTREBUJETE PORADIŤ ? KONTAKTUJTE NÁS, RADI VÁM POMOŽEME.






Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *